100 jaar familie Broersen in Anna Paulowna


Expositie 100 jaar familie Broersen in Anna Paulowna

Tijdens de Bloemendagen Anna Paulowna 2023 zijn er naast bloemenmozaïeken en bollenvelden ook schilderijen en tekeningen te zien van Marja Broersen in het cultuurkerkje Oudesluis.

In 1923 kwam het gezin Broersen-Schaper, vanuit Oudorp met de trekschuit over de Grote Sloot in Oudesluis aan, 100 jaar geleden. Zij betrokken het huis aan de Zijperdijk 6. De kunstenares is zelf geboren op de Zijperdijk 2. Als klein meisje kwam ze vaak bij haar oom Jan, die in het geboortehuis van haar vader woonde op Zijperdijk 6. Aldaar maakte zij tekeningen van de schapen, de koeien, de bloemen en de kermis. haar oom liet de tekeningen zien aan de knechten tijdens het schaften en bewaarde ze voor later.

Daar zij nog steeds veel verbinding voelt met haar geboortegrond vindt Marja het heel bijzonder haar schilderijen en tekeningen te tonen in het Cultuurkerkje Oudesluis. Honderd jaar nadat de familie zich vestigde nabij Oudesluis leek haar een goed moment.
Vele jeugdherinneringen liggen daar, van spelen tot werken op het land van haar vader, buurman Bas en ome Jan Broersen. Zij hielp met wortelen rooien, bieten wieden, bloemen koppen en bollenpellen.
Broer Peter en neef Paul wonen en werken nog steeds in hun geboortehuizen.
Sinds 11 november 2011 werkt Marja aan haar familieproject, waarbij zij oude en hedendaagse familiefoto’s als uitgangspunt neemt voor tekeningen en schilderijen. Marja vond het vooral ook heel boeiend om de familiegeschiedenis in te duiken. Oma Broersen, die zij niet heeft gekend, liet een schat van oude foto’s na. Deze foto’s inspireerde Marja en bracht zij weer tot leven middels pigmenten en ei waarmee zij o.a. schildert.
Marja woont en werkt in Amsterdam, studeerde in 1991 af aan de kunstacademie in Kampen. Ze werd geadviseerd haar thematiek ‘dicht bij huis’ te houden. Haar familie vastleggen gaf haar dan ook een gevoel van thuiskomen en voldoening. Bovendien heeft zij al schilderend niet alleen haar oma, maar ook haar voorouders leren kennen.
Gezin Broersen-Schaper, vertrek uit Ouddorp 1923


Waar: Cultuurkerkje Noorderweg 14a, 1747 PC Oudesluis
Wanneer: zaterdag 22 en zondag 23 april
Hoe laat: aanvang 11.00 -17.00
www.cultuurkerkje.nl www.marjabroersen.exto.nl

Type: Expositie

Adres: Noorderweg 14A, 1757 PC, Oudesluis


Datums en tijden

22/04/2023
11:00 - 17:00
23/04/2023
11:00 - 17:00