Maken mozaïek

Het maken van een mozaïek is in de regel het werk van families of buren aangevuld met kennissen en vrienden. Een mozaïek bestaat uit ongeveer 10.000 spelden per vierkante meter met even zoveel nagels, de bloempjes van de hyacint! Eerst beginnen de makers met het zoeken van een onderwerp, dit kan een foto, poster of een ander voorbeeld zijn. Dit plaatje wordt tegenwoordig vaak ingescand en met de computer bewerkt en in kleur op de gewenste grote geprint. Voorheen werd er gewerkt met een dia, waarna de tekening werd overgetrokken en ingekleurd op stevig papier. De afbeelding wordt op verstevigd tempex bevestigd.

Voorprikken

Als de werkruimte ingericht is met tafels, stoelen, verzamelbakjes, emmers met witte en zwarte spelden, kan met het voorprikken begonnen worden; elke nagel moet aan een speld geprikt worden. De werkruimte mag niet te warm zijn in verband met het krimpen en verwerken van de nagels. Tijdens dit voorprikken wordt constant naar de juiste kleuren gezocht, bij kwekers die de nagels van de hyacint beschikbaar stellen en bij de cellen waar de nagels bewaard worden.

Stekers

Ondertussen beginnen de stekers aan het bord. Zij prikken de nagels op het tempex. Om steek- en kleurverschillen te voorkomen is het beter dat een persoon een bepaald gedeelte maakt. Als het mozaïek geheel gevuld is met nagels kan men met de afwerking beginnen. Dit betekent met de schaar de bloemetjes bijknippen om de afbeelding strakker uit te laten komen en het aanbrengen van de laatste nuances. Voor een mozaïek van bijna negen vierkante meter zijn ongeveer dertig mensen vier lange dagen in de weer. Meestal wordt op dinsdag begonnen en kan het mozaïek vrijdagavond of zaterdagochtend vroeg in de tuin geplaatst worden. Als het mozaïek in de tuin staat rest nog het aankleden van de tuin met verlichting.

Jury

Vanaf 9.00 uur zaterdagmorgen rijden er vijf jurywagens met juryleden de hele polder door om de in diverse categorieën onderverdeelde mozaïeken te beoordelen. De categorieën zijn: volwassenenmozaïeken, de toekomst (jongeren tussen de 13 en 20 jaar), jeugdmozaïeken (kinderen tot 12 jaar), werkstukken, brugversieringen, straatversieringen, objecten, persprijs, muziekprijs en de fantasieprijs. Zaterdagavond is de prijsuitreiking. De winnaar mag zich Nederlands Kampioen noemen. Deze avond is de afsluiting van een gezellige week prikken.